Ο Καιρός:

Κρόκος Κοζάνης: Ο «χρυσός ανθός» της Ελλάδας

Κρόκος Κοζάνης: Ο «χρυσός ανθός» της ΕλλάδαςΟ πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, Νίκος Πατσούρας μιλά στο FortuneGreece.com για το μπαχαρικό που αναχαιτίζει την ανεργία στη Μακεδονία.
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΑ ΑΚΡΙΒΟΥ
Αντίδοτο στην κρίση είναι για την τοπική κοινωνία της Κοζάνης η καλλιέργεια του κρόκου, ενός μπαχαρικού γνωστού και ως σαφράν. Η αναγνώριση που έχει κερδίσει τα τελευταία χρόνια σε Ελλάδα και εξωτερικό ξεπερνά κάθε προηγούμενο! Γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες, ξεπουλάει στα ράφια των καταστημάτων σαν ζεστό ψωμί, ενώ έχει συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη Μακεδονία που μαστίζεται από την κρίση και εξακολουθεί να καταγράφει από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στη χώρα.
Ο Νίκος Πατσούρας, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κρόκοπαραγωγών Κοζάνης μιλά στο FortuneGreece.com και αναφέρεται στην αυξημένη ζήτηση που καταγράφεται για το «χρυσάφι» της ελληνικής γης που έχει «μπει στα μάτια» των Ιρανών. «Οι εξαγωγές ανέρχονται στο 50% του τζίρου και εκτείνονται σε ολόκληρο τον κόσμο, από την Κίνα έως τη Σαουδική Αραβία, με την Αμερική να απορροφά το 30%.»
Τα ροφήματα από κρόκο Κοζάνης πάνε πολύ καλά σε περισσότερες από15 χώρες στο εξωτερικό και στις πέντε γεύσεις που υπήρχαν μέχρι πρότινος, προστέθηκαν άλλες δύο. Την ίδια στιγμή ο συνεταιρισμός εξετάζει την παραγωγή νέων προϊόντων μέσα στο 2014, τα οποία θα ενταχθούν και αυτά στο κομμάτι των ροφημάτων.
Το πρόβλημα για τον κ. Πατσούρα είναι ότι θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη προβολή του προϊόντος, αλλά τα περιορισμένα οικονομικά δεν επιτρέπουν μεγάλα ανοίγματα, ειδικά τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία κρατική επιχορήγηση. «Είμαι πρόεδρος του Συνεταιρισμού εδώ και 15 χρόνια. Έχουμε καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την προβολή των θεραπευτικών ιδιοτήτων του κρόκου Κοζάνης σε παγκόσμιο επίπεδο, με διαφημιστικές εκστρατείες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Πριν από μια εβδομάδα μάλιστα προβλήθηκε και τετράλεπτο αφιέρωμα από το CNN, αλλά αυτό δεν αρκεί».
Μόδα ή ανάγκη, για τους νέους της Μακεδονίας η καλλιέργεια κρόκου θεωρείται το
όπλο που νίκησε την κρίση. Αρχικά ο κόσμος που ασχολήθηκε το έκανε για να έχει ένα πρόσθετο εισόδημα, ωστόσο, τα τελευταία τρία χρόνια με την έξαρση της ανεργίας, αυξήθηκαν κυρίως οι νέοι που ασχολούνται με την καλλιέργεια του εν λόγω μπαχαρικού και η ενασχόληση αυτή αποτελεί πλέον την κύρια εργασία τους. Σύμφωνα με τον κ. Πατσούρα «πριν από αρκετά χρόνια ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνταν στον συνεταιρισμό δεν ξεπερνούσε τους πέντε. Σήμερα έχει εξαπλασιαστεί και έχει διαμορφωθεί σε τριάντα άτομα που δραστηριοποιούνται τόσο στο κομμάτι της παραγωγής όσο και στο κομμάτι της συσκευασίας».
Η παραγωγή ετησίως κυμαίνεται σε 1,5 με 2 τόνους, αλλά φέτος λόγω της  εκτεταμένης ξηρασίας η ποσότητα που παρήχθη ήταν πολύ μικρότερη. Ο στόχος που έχει τεθεί για  το 2014 είναι να αυξηθεί η παραγωγή και να αγγίξει τους 3 με 3,5 τόνους. Σημειώνεται ότι Συνεταιρισμός  Κροκοπαραγωγών Κοζάνης έχει χρόνια σύμβαση με την εταιρεία ΚΟΡΡΕΣ σε ένα επενδυτικό σχήμα στο οποίο ο συνεταιρισμός κατέχει το 55% και η ΚΟΡΡΕΣ το υπόλοιπο 45%.
Η είσοδος σε νέες αγορές δεν είναι κάτι που εξετάζεται, καθώς η παραγωγή μπορεί να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες και ποσότητες. Η μεγαλύτερη απορρόφηση γίνεται κυρίως από καταστήματα delicatessen σε καλές αγορές του εξωτερικού.
Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, η κατανάλωση αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Αρκεί κανείς να δει τα αντίστοιχα στοιχεία: το 2000 η κατανάλωση στην Ελλάδα ανερχόταν σε 60-70 κιλά και σήμερα διαμορφώνεται σε 800 κιλά. Κάθε χρόνο καταγράφεται μια αύξηση της τάξης του 5%-7% των καταναλωτών που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον «χρυσό ανθό» και η φετινή χρονιά θα κλείσει με τον τζίρο κοντά στα 4 εκατ. ευρώ.
Ο ανταγωνισμός, που φέρει χαρακτηριστικά μονοπωλίου, προέρχεται από το Ιράν ,τη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα, η οποία παράγει 200 τόνους σαφράν ετησίως. «Το Ιράν, το οποίο σε αρκετές χώρες κατείχε το 100% της αγοράς, στάθηκε αρκετές φορές εμπόδιο στο εγχείρημά μας. Οι δυσκολίες που συναντήσαμε ήταν πολλές».
Ο κ. Πατσούρας χαρακτηρίζει τον κρόκο ως το προϊόν που στις διεθνείς εκθέσεις σέρνει το «κάρο των εξαγωγών», καθώς κεντρίζει το ενδιαφέρον των ξένων και τους παρακινεί να επιλέξουν και άλλα ελληνικά προϊόντα. Η προσωπική του ενασχόληση με το σαφράν ήταν αποτέλεσμα της αγάπης για το πολύτιμο μπαχαρικό.  Στην περιοχή τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν δημιουργηθεί πολλά παραδοσιακά ροφήματα και φαγητά με βασικό συστατικό τον κρόκο Κοζάνης, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και του γαστρονομικού τουρισμού.

fortunegreece.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ......