Ο Καιρός:

Αύξηση 10% σε ένα χρόνο της μετανάστευσης για δουλειά στη Γερμανία

Μόνο που σήμερα - σε αντίθεση με τη δεκαετία του '60 - μεταναστεύουν οι πτυχιούχοι
Η ανεργία και η οικονομική κρίση στέλνουν τους Ελληνες και τους λοιπούς Νοτιοευρωπαίους στη Γερμανία. Στα τέλη Μαΐου του 2012 εργάζονταν στη Γερμανία 117.744 Ελληνες έναντι 107.245 τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 9,8%, ενώ το ίδιο διάστημα ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στη Γερμανία αυξήθηκε μόνο κατά 1,6%.
Τα στοιχεία προέρχονται από το Ομοσπονδιακό Πρακτορείο Εργασίας της Γερμανίας και επιβεβαιώνουν την ένταση του μεταναστευτικού ρεύματος προς τη χώρα της Καγκελαρίου Μέρκελ από τα κράτη της Νότιας Ευρώπης, στα οποία η ανεργία σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.


Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Ιανουάριο του 2008 έως το πρώτο τρίμηνο του 2010 μειωνόταν αργά αλλά σταθερά ο αριθμός των ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία, έφτασε μάλιστα να πέσει κάτω από το όριο των 100.000. Από εκεί και μετά όμως αρχίζει και εντείνεται η αβεβαιότητα στην πατρίδα μας και εισβάλλει βίαια το Μνημόνιο στη ζωή μας. Στη συνέχεια, όσο βαθαίνει η κρίση και μεγαλώνει η ανεργία στη χώρα μας, μεταναστεύουν συνεχώς περισσότεροι συμπατριώτες μας προς τη Γερμανία και μάλιστα σε εντονότερους ρυθμούς.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ρωτήθηκε χθες κατά πόσον το πρόγραμμα της τρόικας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα συμβάλλει στο φούντωμα της ανεργίας, απάντησε ότι «αυτό απλώς δεν είναι αλήθεια» και αρνήθηκε ότι η «συνταγή» για τη χώρα μας έχει στηριχτεί αποκλειστικά στη λιτότητα. Μάλιστα, ανέφερε ότι η μεγάλη ανεργία απασχολεί πολύ έντονα την Κομισιόν.

Ο ΝΟΤΟΣ. Το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης μεταξύ των νοτιοευρωπαίων μεταναστών παρατηρείται στους Ισπανούς με 11,5%, αφού τον Μάιο του τρέχοντος έτους απασχολούνταν στη Γερμανία 46.026 Ιβηρες αντί 41.273 τον Μάιο του 2011. Ακολουθεί η Ελλάδα με 9,8%, ενώ από την Ιταλία και την Πορτογαλία μετανάστευσαν αντίστοιχα 4,2% και 5,9% περισσότεροι πολίτες. Ετσι, ο αριθμός των εργαζομένων από τον ευρωπαϊκό Νότο στη Γερμανία έφτασε τον Μάιο τους 452.000 μετανάστες (+6,5% συγκριτικά με τον πέμπτο μήνα του 2011), όταν το σύνολο του εργατικού δυναμικού της χώρας ανερχόταν σε 34,09 εκατ. άτομα.
Αυξητική τάση καταγράφεται και στους έλληνες μετανάστες που είναι άνεργοι και ψάχνουν για δουλειά στη Γερμανία. Ο αριθμός τους έφτανε τον Μάιο τους 26.800, δηλαδή ήταν κατά 4,1% μεγαλύτερος από τον Μάιο του 2011. Ενα μέρος από τους άνεργους συμπατριώτες μας είναι βέβαιο ότι μετανάστευσε τους τελευταίους μήνες στη Γερμανία αναζητώντας καλύτερη τύχη. Ωστόσο, και εδώ τη μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζουν οι άνεργοι Ισπανοί με 10,5%. Αντίθετα, παρατηρείται μείωση κατά 6,4% των Ιταλών που αναζητούσαν δουλειά πριν από τρεις μήνες σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011.
Ορισμένοι από τους καταγεγραμμένους νέους γκασταρμπάιτερ εκτιμάται ότι είχε ζήσει - ενδεχομένως και εργαστεί - στο παρελθόν στη Γερμανία, αλλά η συντριπτική πλειονότητά τους μετανάστευσε πρώτη φορά στη χώρα σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εργασίας.
Η ίδια υπηρεσία τονίζει ότι οι παρατηρούμενες τάσεις και οι μέχρι τώρα γνωστοί αριθμοί δεν επαρκούν προς το παρόν για την εξαγωγή ασφαλών και επιστημονικά τεκμηριωμένων συμπερασμάτων, είναι όμως προφανείς οι λόγοι που ωθούν τους νοτιοευρωπαίους πολίτες να εγκαταλείψουν τις χώρες τους.

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ. Κίνητρο για τις μετακινήσεις προς Βορρά θεωρούνται εκτός από τις επαγγελματικές προοπτικές και οι καλύτερες και μεγαλύτερης διάρκειας κοινωνικές παροχές του γερμανικού κράτους προς τους ανέργους, ενώ για παράδειγμα στην Ελλάδα έχουν γίνει σοβαρές περικοπές στα επιδόματα ανεργίας και δίνονται μόνο για ένα χρόνο.
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, τον Μάιο του 2012 το ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας ανήλθε σε 23,1%, όταν τον ίδιο μήνα του 2011 ήταν 16,8%, δηλαδή ο αριθμός των απασχολουμένων μειώθηκε κατά περίπου 320.000. Η Ελλάδα είναι πλέον πρωταθλήτρια ανεργίας στην Ευρώπη μεταξύ των νέων ηλικίας έως 24 ετών, αφού περισσότεροι από ένας στους δύο (54,9%) δεν είχαν δουλειά τον Μάιο, ξεπερνώντας έτσι στον σχετικό πίνακα την Ισπανία.
Εκρηξη του μεταναστευτικού ρεύματος προς τη Γερμανία καταγράφεται και από τα οκτώ νέα κράτη-μέλη της ΕΕ, για τα οποία από την 1η Μαΐου 2011 δεν ισχύει κανένας περιορισμός ή εμπόδιο, όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα των πολιτών τους. Οι μετανάστες από Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Σλοβενία, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία κατέκλυσαν τη Γερμανία και αυξήθηκαν τον Μάιο κατά 94.000 - ή 36% - σε σχέση με τον περυσινό Μάιο.
Πρόκειται για πολύ υψηλό νούμερο, αν αναλογιστούμε ότι το ίδιο διάστημα καταμετρήθηκαν συνολικά 28.000 περισσότεροι γκασταρμπάιτερ από τον ευρωπαϊκό Νότο, δηλαδή την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ελλάδα.

Οι πληροφορίες σχετικά με τη λίστα των μέτρων του «πακέτου» των 11,5 δισ. ευρώ γίνονται καθημερινά όλο και πιο ανησυχητικές: τελευταίο «θύμα» φαίνεται ότι θα είναι το ΕΚΑΣ - καθώς προβλέπεται περικοπή για όσους διαθέτουν ιδιόκτητο σπίτι...
Μέσα στον Αύγουστο θα ξέρουμε την τελική λίστα με τα μέτρα - καθώς πρέπει να προηγηθεί η έγκριση της τρόικας. Και παρά το γεγονός ότι οι Βαγγέλης Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης διαμηνύουν ότι δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση για την «εφεδρεία», οι αντιδράσεις - ακόμα και από υπουργούς, όπως ο Αντώνης Ρουπακιώτης - συνεχίζονται.
Την ίδια στιγμή, τα επίσημα στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης δείχνουν αυτό για το οποίο έχουν γράψει πολλές φορές «ΤΑ ΝΕΑ»: από τη στιγμή της υπογραφής του πρώτου Μνημονίου, ξανάρχισε το μεταναστευτικό ρεύμα από την Ελλάδα προς τη Γερμανία. Σε σχέση με τη δεκαετία του '60 υπάρχει μία μεγάλη διαφορά - τώρα, στη «μεγάλη φυγή» προς το εξωτερικό δεν πρωταγωνιστούν ανειδίκευτοι εργάτες, αλλά πτυχιούχοι.
Το «γιατί» το λένε τα ελληνικά στοιχεία: η χώρα μας κατέχει πλέον την πρωτιά στην ανεργία των νέων - η στατιστική λέει ότι πάνω από ένας στους δύο στις ηλικίες από 15 ως 24 δεν βρίσκει δουλειά...

πηγη : seleo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ......